Автор: Jessie
Публикувано на: 28.05.2011 15:22:16

Рейтинг:

Bellydance

В последно време скучният фитнес се измества много успешно от танцов бодибилдинг.

 

И понеже „бодибилдинг” значи строеж на тялото, специалистите смятат, че танцът, който най-старателно извайва женските форми е арабският. Или bellydance. Или кьочек. Ама не съвсем.
 
По нашите географски ширини има исторически натрупвания срещу белиденса, защото нали всяка циганка от ма’алата кърши гьобеци, какъвто и ритъм да звучи. И да не забравяме, че след 500 години „османско присъствие”, ще възненавидиш и танците, и песните, и всичкото на „присъстващите”.
 
Добре, ама в останалата част на света белиденсът е много популярен като фитнес практика.
 
Тъй като на физическо ниво арабският танц оформя великолепно, гъвкаво и грациозно тяло (премахва целулита, оправя гръбначни изкривявания, не товари ставите, щади мускулите, ласкав е към сърцето). По отношение на здравето ползите на танца са безспорни – виещите се движения нежно масажират органите и тялото заработва като добре смазан часовник.
 
На психическо ниво арабският танц е мехлем за уморената от конфликти женска душа, защото помирява жената със самата нея. И поради това често се препоръчва като съпътстваща терапия при лечение от анорексия и булимия (хранителни, психически разстройства).
 
Най-голяма мания по bellydance има в САЩ и Канада, където изобилства от школи, стилове и фестивали. Същото може да се каже и за Русия. Вероятно хладното време в северните държави предразполага към романтична релаксация с екзотичния ориенталски танц.
 
Който желае може да открие прекрасни учители и у нас. В София, Пловдив и Асеновград работят школи по източни танци с квалифицирани педагози-хореографи.
 
А ползите от танца са удивителни!
Bellydance за извайване на тялото
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg