Автор: Jessie
Публикувано на: 29.04.2011 11:54:39

Рейтинг:

Битието

През 19 век във Франция се родили дядовците на хипитата. Така си е, французите ги наричали „бохеми“, което ще рече „цигани, дошли от Бохемия“. (Бохемия е австрийска област, понастоящем на територията на Унгария).

 

Бохемите не били цигани, обаче по душа наистина били прародители на хипи движението. Те например смятали, че свободата е основен смисъл на живота. Живеели ден за ден, имали нестандартни идеи и се забавлявали с алкохол (примерно с абсент, който след това бил забранен като увреждащ мозъка наркотик) и с извънбрачни връзки (не сме ние измислили топлата вода). Някои наричали бохемите „вечни студенти“, защото те най-често били от по-заможните слоеве, интелигентни хора с нестандартни за времето си възгледи и идеи.
 
Така или иначе бохемите се обличали като внуците си хипарите – а именно – както им дойде. И понеже тогава в Европа царяла епохата на Романтизма, бохемите били хипита, ама по един много дантелено, пастелно, флорално, перлен начин. И така.
 
Днес бохемският шик се завръща, възроден от такива мързелани като Сиена Милър, Парис Хилтън и Кейт Мос. Във всеки случай днешният бохемски имидж събира в себе си денди стила от 19 в., Бел епок от началото на 20-ти в., както и винтиджът от 30-те и 40-те на 20.
 
В облеклото на днешната бохема няма много хипи елементи, но затова пък изобилстват женствеността, ексцентричността, небрежността „обличах се на тъмно“ и общо-взето пресъздава стилистиката „романтична повлекана“, която обичаше още Бриджит Бардо.
Галерия Бохемски шик
Битието на артистичната бохема
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg